Organiseren instameets

Wat is een instameet

Een instameet is een ontmoeting van Instagrammers op een bepaalde locatie. Deze locatie kan overal zijn, een natuurgebied, een pretpark, een museum, een flatgebouw, een bedrijf, een bouwval, etc. Belangrijk is wel dat er genoeg uitdaging ligt op de locatie om een dag (deel) te fotograferen. Op uitnodiging van een instagrammer, komen gelijkgezinde fotografen dan samen om elkaar offline te ontmoeten en veel foto’s te maken van deze, vaak, nieuwe omgeving.

De gemaakte foto’s worden vervolgens gepost op de eigen Instagram accounts, met toevoeging van één of meerdere hashtags (#), dit zorgt ervoor dat de gemaakte foto’s als één verzameling terug te zien zijn op Instagram. Regelmatig worden er speciale opdrachten uitgevoerd, zoals het fotograferen van een bepaald object of een fotowedstrijd met prijzen.

De dag vangt meestal aan met een welkomstpraatje en uitleg over het programma, onder het genot van een kopje koffie. Hier worden ook de hashtags, de sponsoren, de opdrachtgevers, de opdrachten/uitdagingen en de route besproken. Daarna is er tijd voor de groep om elkaar te leren kennen en start de dag. Enkele uren later volgt een lunch en aan het einde van de dag eventueel een prijsuitreiking met borrel en een gezamenlijk diner.

De duur kan variëren maar is vaak van 11:00 tot ongeveer 17:00, bij uitzondering zelfs tot 22:00.

 Soorten

Er zijn veel soorten instameets maar je kunt ze grofweg opsplitsen in twee categorieën:

  • Open uitnodiging (zie onder Texel 2015)

Een oproep doen aan een groot aantal instagrammers tot het samenkomen op een bepaalde plek op een bepaald tijdstip. Iedereen is hier welkom en wordt gevraagd om alle foto’s te posten met een bepaalde hashtag.

Vaak zijn er sponsoren die dan in ruil voor bv. een kop koffie genoemd willen worden met een hashtag of een prijs ter beschikking stellen voor de beste foto in een categorie (challenge)

  • Alleen op uitnodiging (zie influencer instameet Texel)

Een uitnodiging sturen naar een selecte groep instagrammers tot het samenkomen op een bepaalde plek op een bepaald tijdstip.

Deze groep kan bestaan uit gelijkgezinde fotografen, vrienden, instagrammers met eenzelfde stijl of een bewust samengestelde groep om een object zo goed mogelijk vast te leggen.

Binnen deze twee vormen zijn de mogelijkheden uitgebreid, hieronder enkele voorbeelden;

  • Een gemeente of provincie wil een bepaald gebied meer onder de aandacht brengen,
  • Een museum opent zijn deuren na sluitingstijd om meer aandacht te krijgen voor een collectie
  • Een bouwbedrijf heeft een belangrijk project opgeleverd
  • Een bedrijf heeft een nieuw kantoor in gebruik
  • De VVV wil meer aandacht voor een attractie of gebied
  • Een attractiepark heeft een nieuwe attractie

Historie

Wij hebben als (mede) organisatoren van grote instameets in Nederland een brede ervaring met de verschillende facetten die hierbij aan bod komen. Hieronder enkele voorbeelden van de door ons met succes georganiseerde events:

Instameet Texel 2014;

Duur: twee dagen durend evenement met de sponsoring van de VVV van Texel, het Toren restaurant en Hotel Lindenboom

Gebruikte hashtags: #instameetnl_texel

Opkomst: open uitnodiging, meer dan 100 instagrammers

Uitkomst: meer dan 1000 foto’s

Potentiële reikwijdte: meer dan 500.000 likes

Instameet Aan de Zaan 2014;

Duur: evenement van één dag met een expositie van de foto’s van een groot aantal deelnemende instagrammers vooraf, met de sponsoring van de Zaanse Schans, Restaurant de hoop op de Swarte Walvis, Drukkerij Heijnis & Schipper en de stichting de Zaansche Molen.

Gebruikte hashtags: #instameetnl_aandezaan

Opkomst: open uitnodiging, ongeveer 100 instagrammers

Uitkomst: meer dan 900 foto’s

Potentiële reikwijdte: meer dan 400.000 likes

Instameet een Gouden Driehoek 2015;

Duur: evenement van één dag in opdracht van Provincie Noord-Holland, Gemeente Beemster, de Stelling van Amsterdam en de sponsoring van Bookagram.com

Doel: het onder de aandacht brengen van wereld erfgoed De Beemster, de grachtengordel van Amsterdam en De Stelling van Amsterdam.

Gebruikte hashtags: #instameetholland_eengoudendriehoek

Opkomst: open uitnodiging, meer dan 60 instagrammers

Uitkomst: meer dan 500 foto’s

Potentiële reikwijdte: meer dan 300.000 likes

Instameet Texel mei 2017;

Duur: drie dagen durend evenement met de sponsoring van de VVV van Texel, Huawei, Stichting Texels Museum, Hans Halsema en Hotel Lindenboom

Gebruikte hashtags: #instameetnl_texel

Opkomst: open uitnodiging, meer dan 60 instagrammers

Uitkomst: meer dan 400 foto’s

Potentiële reikwijdte: meer dan 250.000 likes

Influencer Instameet Texel 30 september 2017;

Duur: twee dagen durend evenement met als doel de voordeelpas Texels Rondje van de VVV van Texel te promoten

Gebruikte hashtags: #texelsrondjevoordeelpas

Opkomst: alleen op uitnodiging met 10 Instagram infleuncers

Wat wij bieden

Met onze ruime ervaring in het organiseren van deze evenementen kunnen wij voor iedereen een campagne creëren. Het bereik is ongekend groot vergeleken met andere media voor reclame, aangezien Instagram tot een van de populairste social media platformen behoort. Zoals hierboven beschreven zijn het aantal likes veel groter vergeleken met het aantal deelnemers. De views echter, liggen nog veel hoger. Helaas zijn deze views (nog) niet voor iedereen inzichtelijk op het Instagram medium.

In ons netwerk hebben wij zeer veel enthousiaste instagrammers, die zich met allerlei verschillende soorten fotografie bezig houden, met 500 tot meer dan 100.000 volgers per account. Zo zijn wij in staat een grote groep te mobiliseren of juist een selecte groep die aan bepaalde eisen moet voldoen. Hierdoor kunnen wij ook een bepaalde kwantiteit of kwaliteit garanderen voor de output, waarvan ook eventueel de foto’s kunnen worden aangeschaft voor verdere marketingdoeleinden voor de opdrachtgever.

Het gaat hier om maatwerk en dat is nou precies waar wij goed in zijn, het vertalen van je wensen in visuele content tijdens een gezellig event. Instagram inzetten voor marketingdoeleinden en ‘branding’ (een merk in de markt bekend maken) is betrekkelijk nieuw in Nederland,  hierdoor kan een dergelijke actie veel aandacht trekken. De kosten, voor dit soort marketing campagnes, zijn betrekkelijk laag gezien het enorme bereik, zeker vergeleken met offline reclame bijvoorbeeld.

De kosten van het organiseren van een dergelijke campagne varieert, deze zijn o.a. afhankelijk van de grote van de groep, de duur etc. Ook moet niet worden vergeten dat voor de deelnemende instagrammers de meeting leuk en aantrekkelijk gemaakt moet worden met bijvoorbeeld een goodie bag, een wedstrijd met prijzen, gratis versnaperingen, etc.

Ga met ons in gesprek, zodat wij je wensen kunnen vertalen in een campagne om uw merk met grote visuele kracht in de markt te zetten.

Wij vertellen je er graag meer over!

Sound Moving Stills